Σάββατο, 14 Ιουνίου 2014

"ΣΤΑ 112 ΔΙΣ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ"ΒΟΜΒΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ !!!

«Μπουρλότο» τα κόκκινα δάνεια!


Δραματικές διαστάσεις παίρνει το πρόβλημα των κόκκινων δανείων, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των τραπεζών αλλά και τους υπολογισμούς της τρόικα, καθώς τα εισοδήματα των καταχρεωμένων νοικοκυριών δεν προβλέπεται να βελτιωθούν και την ίδια ώρα αυτοί που κρύβονται πίσω από τα θαλασσοδάνεια παραμένουν στο απυρόβλητο.

Η κυβέρνηση έχει στα χέρια της μια «βόμβα» ύψους 112 δισεκατομμυρίων ευρώ, που ενδέχεται να σκάσει στα stress tests του φθινοπώρου, αν το αποτέλεσμά τους δείξει ότι οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται νέα κεφαλαιακή ενίσχυση.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των τραπεζών, τα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται στις τράπεζες για 90 μέρες και πάνω ανέρχονται σε 84 δισ. ευρώ. Αν προστεθούν και τα προβληματικά δάνεια, δηλαδή αυτά που έχουν μικρότερες αλλά συνεχείς καθυστερήσεις κάτω από τις 90 μέρες, το ποσό ξεπερνά τα 110 δισεκατομμύρια.
Η τρόικα σε αυτά βάζει ένα «καπέλο» ύψους σχεδόν 28 δισ. ευρώ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «DEAL news», καθώς προσθέτει στα κόκκινα δάνεια τα ήδη ρυθμισμένα και αυτά που έχει μειωθεί η αξία τους. Οι τροϊκανοί είναι σίγουροι ότι και αυτά, στα οποία οι δανειολήπτες έχουν κάνει αναγκαστική ρύθμιση και πληρώνουν μόνο τόκους ή μισές δόσεις, θα «σκάσουν» στο μέλλον, αφού τα εισοδήματα των Ελλήνων δεν προβλέπεται να ανακάμψουν!
Επίσης, σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου, η τρόικα ξέρει ότι κρύβονται «κάτω από το χαλί» των τραπεζών περίπου 20 με 25 δισ. ευρώ, που αφορούν σε ομολογιακά επιχειρηματικά δάνεια τα οποία απλά αναχρηματοδοτούνται στο ελάχιστο, και πολλά από αυτά καταλήγουν σε offshore ή «κρυμμένες χορηγήσεις», αναφέρει η εφημερίδα.
Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα θα φέρει νομοσχέδιο για τις ρυθμίσεις των δανείων, τραπεζικοί κύκλοι εκτιμούν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει ουσιαστική αντιμετώπιση, απλά θα παραταθεί η περίοδος του προβλήματος. Και αυτό γιατί οι δανειολήπτες, είτε επιχειρήσεις είτε νοικοκυριά, δεν μπορούν να ρυθμίσουν ή να αποπληρώσουν τα δάνειά τους, αφού έχουν υποστεί σημαντικές μειώσεις μισθών και συντάξεων, ενώ πολλοί είναι άνεργοι.
Έτσι, οι καταχρεωμένοι δανειολήπτες θα συνεχίσουν να βρίσκονται σε ένα φαύλο κύκλο, μεταξύ τραπεζών, εισπρακτικών εταιρειών και -πολλοί από αυτούς- δικαστηρίων, την ώρα που οι λεγόμενοι μεγαλοκαρχαρίες με τα «θαλασσοδάνεια» των δισεκατομμυρίων δεν έχουν αγγιχτεί. Οι αρμόδιες κρατικές αρχές θα πρέπει –ως οφείλουν- να αποκαλύψουν τα ονόματα όλων όσοι έχουν καταχρεώσει το τραπεζικό σύστημα, καπηλευόμενοι και τις καταθέσεις Ελλήνων πολιτών, για τα επόμενα 50 χρόνια. Αντί, λοιπόν, την κάθε ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να πληρώνει σε τελευταία ανάλυση ο ελληνικός λαός, να επιστραφούν από τους «κατακόκκινους» δανειολήπτες τα χρήματα των θαλασσοδανείων, ώστε να περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό η «μαύρη τρύπα» και οι ευνοϊκές ρυθμίσεις να αφορούν αυτούς που τις έχουν πραγματικά ανάγκη.
Η χθεσινή έκθεση του ΔΝΤ μπορεί να μην έλεγε πολλά για το κούρεμα χρέους, αλλά στάθηκε πολύ, πάρα πολύ στα επισφαλή δάνεια της Ελλάδας. Όπως έγραψε, οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν 6 δις περισσότερα απ' ότι υπολογίστηκε στα τεστ αντοχής της Blackrock, μια έκθεση που ακόμα δεν έχουμε δει (αλήθεια ο κ. Στουρνάρας ως νέος Διοικητής της ΤτΕ θα τη δώσει στη δημοσιότητα;).
Σε αυτή την έκθεση, σύμφωνα με πληροφορίες, αναφέρεται ότι με βάση το δυσμενές σενάριο, οι τράπεζες θα χρειαστούν περί τα 9 δις ευρώ. Το ΔΝΤ κατηγορεί την ΤτΕ ότι δεν έλαβε υπόψη της κάποια στοιχεία, όπως επίσης και ότι τα τεστ αντοχής δεν ήταν αυστηρά, όπως θα έπρεπε. Τις ίδιες βολές, όπως ήδη γνωρίζουμε εδώ και μήνες, ρίχνει και στην ΕΚΤ, προϊδεάζοντας πιέσεις στο τέλος του έτους προς τον Μάριο Ντράγκι να παραδεχθεί ότι τα ευρωπαϊκά τεστ αντοχής θα γίνουν με αυστηρούς όρους και όχι με πιο... χαλαρούς όπως στην Ελλάδα.
Τι θα γίνει όμως αν η Λαγκάρντ πείσει τον Ντράγκι για αυστηρότερους όρους; Θα αναθεωρηθεί το σενάριο που επέλεξε η ΤτΕ και το Υπουργείο Οικονομικών για τις ελληνικές τράπεζες; Θα βγει μεγαλύτερο «κοστούμι» λόγω κόκκινων δανείων;
Αίσθηση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι όλοι εξετάζουν το ενδεχόμενο νέων χρημάτων προς τις τράπεζες προκειμένου να ρυθμίσουν τα ζητήματα των αποθεμάτων τους, κανείς δεν δείχνει να ενδιαφέρεται για τους πολίτες οι οποίοι δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις εξωπραγματικές απαιτήσεις των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
Αν δεν ρυθμιστούν με γενναίες πρωτοβουλίες τα χρέη των πολιτών είναι απορίας άξιον με ποιους πελάτες θα δουλεύουν και θα συναλλάσσονται οι τράπεζες.
Από την άλλη μεριά θυμίζουμε ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας διαθέτει το περιβόητο πλέον, «μαξιλάρι ασφαλείας», ύψους 11 δις ευρώ. Αν όμως, κριθεί ότι οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να κεφαλαιοποιηθούν με βάση τα πλέον αυστηρά κριτήρια (όπως εκτιμάται ότι θα γίνει με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές τράπεζες) τότε αυτά τα χρήματα δεν φτάνουν! Υπολογίστε όμως και κάτι ακόμα: το ΔΝΤ στη χθεσινή του έκθεση, έγραφε ρητά ότι το «μαξιλάρι» του ΤΧΣ δεν πρέπει να το αγγίξει η ελληνική κυβέρνηση. Τότε από πού θα βρεθούν όλα αυτά τα χρήματα; Γιατί σε ανύποπτο χρόνο είχε ειπωθεί, πως τελικά, μπορεί να διατεθούν για να κλείσει το χρηματοδοτικό κενό των επόμενων ετών...

ΠΗΓΗ: NEWSBOMB