Κυριακή, 16 Νοεμβρίου 2014

"ΤΑ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΦΑΝΕΡΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ"


ΓΡΑΦΕΙ Η ΜΑΡΙΝΑ ΜΑΝΗ


- Το ένα σενάριο θέλει την παρούσα κυβέρνηση να κλείνει τη συμφωνία και με αυτήν ως διακύβευμα να απευθύνεται στη Βουλή για να εκλέξει Πρόεδρο: «βγάλαμε τη χώρα από το μνημόνιο – επιστρέψαμε στην ανάπτυξη – πετύχαμε συμφωνία για μεταρρυθμίσεις και προληπτικό δίχτυ προστασίας για την επιστροφή στην κανονικότητα και την έξοδο στις αγορές – εσείς αποφασίζετε εάν αυτή η προσπάθεια ανακοπεί με πρόωρες εκλογές», είναι η κεντρική ιδέα. 


Αυτή την εκδοχή δείχνει να προκρίνει ο Αντώνης Σαμαράς με άρθρο του στη σημερινή “Καθημερινή”, καθώς δηλώνει μεταξύ άλλων ότι “για την πολιτική σταθερότητα είναι κρίσιμες παράμετροι η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή και να προχωρήσει απρόσκοπτα η Συνταγματική αναθεώρηση που ξεκινά”. 
- Το άλλο, θέλει την κυβέρνηση να κλείνει ... όπως όπως την αξιολόγηση, να προχωρά στη «μεταμνημονιακή» συμφωνία με τους εταίρους και να τη φέρνει στη Βουλή για να ψηφισθεί με αυξημένη πλειοψηφία 180 ψήφων. 

Η εν λόγω συζήτηση (που έχει ξεκινήσει εδώ και ημέρες κυρίως από το ΠΑΣΟΚ) κινείται στη λογική της «συνευθύνης» του ΣΥΡΙΖΑ – ότι, δηλαδή, θα κληθεί να δεσμευθεί «είτε δια της υπογραφής του Αλέξη Τσίπρα είτε δια της ψήφου του κόμματος» όπως έπραξε και η «αντιμνημονιακή» ΝΔ το 2011. 

Δεδομένου ότι η Κουμουνδούρου έχει αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, οι πρόωρες κάλπες θα εμφανισθούν ως μονόδρομος – πριν καν ανοίξει θέμα Προεδρικής εκλογής – ώστε να μην χρεωθούν οι δύο σημερινοί κυβερνητικοί εταίροι τόσο το αποτέλεσμα της αξιολόγησης όσο και τη συμφωνία.

- Το τρίτο, θέλει ανεξάρτητους βουλευτές (που προέρχονται από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΑΝΕΛ και ΔΗΜΑΡ) να ξαναπροωθούν τη λύση της «κυβέρνησης ειδικού σκοπού από την παρούσα» Βουλή προκειμένου να «υπογράφει» τη νέα συμφωνία και να προχωρεί στην Προεδρική εκλογή. 

Αυτή η εκδοχή θεωρεί ως δεδομένο ότι θα βρεθούν οι 180 βουλευτές, αλλά δεν ξεκαθαρίζει εάν «η άλλη κυβέρνηση» θα έχει τον ίδιον πρωθυπουργό ή θα αναζητηθεί άλλο πρόσωπο... 
Πηγή:www.capital.gr