Το κουρδικό ΡΚΚ ανακοίνωσε πως τερματίζει την μονομερή εκεχειρία στην οποία είχε προχωρήσει στην Τουρκία, όπως μετέδωσε το κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων Firat την Πέμπτη.
Μετά την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στην Άγκυρα οι κούρδοι αυτονομιστές είχαν αποφασίσει να κατεβάσουν μονομερώς τα όπλα μέχρι τις εκλογές της περασμένης Κυριακής.
Σε ανακοίνωση της πολιτικής πτέρυγας του PKK -που εκδόθηκε την επομένη των διακηρύξεων Ερντογάν- αναφέρεται ότι η εκεχειρία τερματίζεται εξαιτίας της επιθετικής πολιτικής και των συνεχιζόμενων επιχειρήσεων του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP). Αναφέρεται ότι το AKP κλιμακώνει τις επιθέσεις έχοντας λάβει απόφαση να οδηγήσει τον πόλεμο σε νέα φάση, και σημειώνεται ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν είχε καν αναγνωρίσει την μονομερή εκεχειρία, πόσω μάλλον να εκφράσει βούληση για αμοιβαία εκεχειρία.
Την Τετάρτη, ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε τονίσει ότι οι επιχειρήσεις κατά του PKK θα συνεχιστούν έως ότου οι Κούρδοι μαχητές θάψουν τα όπλα τους, τονίζοντας ότι τώρα δεν είναι ώρα για διάλογο.
Oι στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον θέσεων του ΡΚΚ συνεχίστηκαν και την Πέμπτη, με το τουρκικό Γενικό Επιτελείο να αναφέρει πως σε επιδρομές στο Χακιάρι εξοντώθηκαν 16 «τρομοκράτες του ΡΚΚ» (πλέον 15 μελών του που είχαν σκοτωθεί την Τετάρτη).
Το κουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP), το οποίο εισήλθε οριακά στην Εθνοσυνέλευση στις κάλπες της Κυριακής, είχε καλέσει την Τρίτη το PKK να συνεχίσει τη μονομερή εκεχειρία που κήρυξε προ των εκλογών και την κυβέρνηση να επιδείξει τη βούληση να συμβάλει στην αμοιβαία κατάπαυση του πυρός τερματίζοντας τις επιχειρήσεις του στρατού και της αστυνομίας.
Η πολιτική ηγεσία του PKK αναφέρει πως είναι πέραν αμφιβολίας ότι το HDP, ορισμένοι κύκλοι στην Τουρκία και εξωτερικές δυνάμεις δεν θέλουν την σύγκρουση. Η ίδια δηλώνει ότι ανέκαθεν έδινε βάση στις εκκλήσεις αυτές και επέδειξε σαφώς ότι είναι έτοιμη για αμοιβαία εκεχειρία -«ωστόσο δεν είναι δυνατόν να συνεχίσουμε την εκεχειρία μπροστά στις παρούσες πολιτικές του AKP».


+++